Me paluumuuttajat

Paluumuuttaja. Titteli, arvonimi, kirous, totuus tai kohtalo? En tiedä, paitsi että kerran paluumuuttaja, aina paluumuuttaja. Kohta kahdeksan kotimaisen vuoden jälkeen kannan autuaasti ja aina vaan paluumuuttajan leimaa otsassani - ihan omaehtoisesti tietenkin. 

En ole yksin tämän asiani kanssa. Tilastojen mukaan korona ajoi kotiin ennätysmäärän suomalaisia; pelkästään vuonna 2020 lähes 10,000 muuttoa, joka oli suurin muuttörysäys vuosikymmeniin. Ja ruuhkaa oli nimenomaisesti tänne suuntaan, eikä päinvastoin kuten useimpina vuosina - eli nettomaahanmuutto on vihdoinkin saatu voiton puolelle. Maailman onnellisimman kansan kutsu on kuultu. 

Kaikilla meillä muuttajilla on syymme ja motiivimme laittaa elämän palikat uuteen kuosiin kerta heitolla, joten tarinaa piisaa jaettavaksi. Onko sille kuitenkaan kuulijoita? Itse olen todennut, että parhaat korvat kokemuksia kuulemaan ja mielet ajatuksia vaihtamaan ovat ne, jotka ovat maailmaa kolunneet. Paluumuuttajan paras kuulija lienee siis toinen paluumuuttaja? Silloin voi vilpittömästi ja kollektiivisesti riemuita arjen triviaaleista helmistä kuten verkkopankkitunnareista, sileästä asvaltista tai monen monituisesta rukiista. Ilman ihmetyksiä tai silmänkääntöjä. 

Tuumasta toimeen ja tilaisuus tarjolle. Meillä on Turun seudulla hyviä pöhinöitä, kelpoa siviiliaktiivisuutta ja paljon palanneita - joten ei kuin sanaa ilmoille ja paluumuuttajien tapaaminen pystyyn. Olin sitäpaitsi kerrassaan mielissäni kun kysyttiin kauppaa kekkereiden jalustaksi. Joten sain vihdoinkin toteuttaa suuren haaveeni pistää kunnon kyläjuhlat pystyyn. Juhlien mekaniikka hoidettiin nyyttäriperiaatteella, talon puolesta tietysti skumpat ja rytmit. 

Niin soljui kaunis keväinen lauantai-ilta maailman horisonteista höpötellen, uusia tuttuja tapaillen, tarinoita vaihdellen ja askelkuvioita harjoitellen. Mikään toteamus ei ollut turha tai kertomus kumma. Taustoina Australian helteet ja Skotlannit sumut, Afrikan aurinko ja Yhdysvaltojen valtatiet - ja tänään, tuhansien lentopisteiden jälkeen on yhteisenä osoitteena Turku. 

Here we are!

Comments

Popular Posts