tupatarkastus


Vietettiin tämä sunnuntai rakennustyömaalla. Vaikka ruumiillisen työn osuus rajoittui grillimakkaran kääntöön ja limpparin litkittelyyn, niin eipä ole grynderin tyttärellä montaa yhtä muistorikasta paikkaa kuin raksa.

Rakennustyömaalla kasvaneena, ja kasvatettuna, märän betonin tuoksulla on ihan oma merkityksensä. Muistojen myötä kärvisteltiin taas lasivillassa pyöriskelystä (tuskan määrän voi ymmärtää vain sen nahoissaan tunteneet), keikuttiin nurinperin rakennustelineillä, jaettiin lounasleivät maalarimestarin kanssa ja tehtiin läksyjä timpurin valvovan silmän alla. Ensikosketus tosityöhön tuli, kun tenavana koulun jälkeen joka juniorilla oli tiilivuoro kotitalon työmaalla, lapsityövoimaa muurarin assarina siis. Sen myötä kaikki lomat yläasteelta valmistumiseen asti vierähti raksalla hommissa - ensivuodet luudan varressa, ja opiskeluaikana sai jo hiukan äänivaltaakin, oltiinhan sentään jo melkein alan ihmisiä, vaikkakin nainen;). Kaverit joutivat kesähommiin pankkiin tai kipsaan korkkareissa, minä itse raksalla haalareissa. Päivääkään en heittäisi pois, en.

Nostalgisissa merkeissä juhlittiin siis kavereiden harjakaisia, tupatarkastusta, muurarin savuryyppyjä - mikä tahansa kissanristiäinen riittää, jotta saadaan porukka paikalle ja grilli päälle. Itse nuuskin joka nurkan ja putken pään, testailtiin liikeradat olkkarista keittiöön ja kylppäriin, valitiin telkkarille seinä, kaapille paikka ja julistettiin loputon terassikausi avatuksi. Mikä tärkeintä; varmistuttiin että talossa on ainesta kodiksi, ehdottomasti. Ja sille malja.

Jos oli kivaa meillä isommilla, niin tenavat vetivät ehdottomasti pidemmän korren. Viimeinen kuva puhukoon puolestaan.  Maanantai naristelee jo uhkaavasti nurkissa, joten hiljainen vetäytyminen on nyt paikallaan.

xxx


Comments

 1. Harjannostajaiset ovat juhlista parhaat! Oi sitä tunnetta, kun omin kätösin rakennettu koti rupeaa valmistumaan,
  eka yö uudessa kodissa on aina taianomainen! Olen J:n kanssa rakentanut kolme omakotitaloa ja yhden
  mökin, joten työmaalla on tullut itsekin heiluttua tovi jos toinenkin.
  Talo, jonka harjannostajaisia juhlitte, näyttää upealta kaarevine ovine ja ikkunoineen. Itsellänikin vielä haaveissa
  yhden kivitalon rakennusprojekti, saas nähdä toteutuuko unelmani koskaan...

  Munarikasta pääsiäisviikkoa :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivitalo on ainokainen tapa laittaa huushollia pystyyn näissä sfääreissä - mutta on se hidasta puuhaa, jestas! Nostan aina kovasti hattua niille, jotka malttavat oman kotinsa alusta asti rakentaa, siellä tai täällä. Vaatii hermoa ja pitkää pinnaa;), me arkkitehdin plantut yleensä ostetaan valmiina ja sitten kovasti puunataan ja parannellaan muiden suunnitelmia, muka - ihan varmaan siksi, että uskaltaisiko sitä itselleen taloa suunnitella, jos ei vaikka olisikaan täydellinen;) Oikein kivaa pääsiäisen odottelua sinne!

   Delete
 2. Silkkaa riemua tuo viimeinen kuva :D
  Ei huonoja muutkaan...itselläni vahvasti nostalginen on autotalli tuoksuineen, rasvat ja öljyt ja pakokaasut! Minä olin. Se joka painoa milloin jatrua, milloin kaasua, vänsi tuosta, piti kiinni tästä ja jätti sormensa milloin minkäkin oven väliin :)
  Faijan perässä notkuin aina autotalliin, mutsin tekemät suolakurkut eväänä.
  Ja mun ekat kesätyöt (sen jälkeen kun ikä riitti muuhunkin kuin lasten perään katsomiseen) oli tehtaalla. Ja kuten sanoit, kaverit korkkareissa kuka missäkin, minä painoin urakkatyötä - tietämättäni tulevan (ex)anoppini kanssa :)
  Enkä muuten vaihtais päivääkään pois minäkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tiedän sen autotallin tuoksun. Aivan huumaavan ihana! Ja hyvä me haalareissa käyskennelleet, ehdottoman hyvä tapa oppia työn tavoille, kyllä. Tosin aika hilpeä pointti löytää tuleva-ex-anoppi sieltä samoilta urilta;)

   Delete
 3. Viimeinen kuva on kyllä täydellinen otos!!! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tenavien mutapaini oli totaalisen ex tempore, ja eihän kellään ollut varavaatteita mukana - siinä sitten improvisoitiin muksuja puhtaiksi ja lämpöisiksi;) Hauskaa oli, I promise!

   Delete
 4. Hauska se lasivilloissa kierittely. Mulle kävi yhden kerran samoin ja opin läksyn saman tien. Ei tullut toista kertaa mieleen leikkiä sitä leikkiä enää uudestaan. Muuten tosin puusepän paja ja veneidenrakennustyömaa olivat mulle enemmän omiani kuin varsinainen raksa, vaikka niitäkin ehti muutama kertyä. Puun kuivaa tuoksua ja kiekuraisia höyläyssilppuja ei kyllä vieläkään voita mikään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kun vaan miettiikkään sitä lasivillaepisodia, niin alkaa kintuissa kutittamaan! Kerrankin varmaan joka tenava siellä kierineenä on läksynsä oppinut! Kuivan puun tuoksussa on kyllä oma ihanuutensa myöskin, myönnän. Onpa ihanaa miettiä miten paljon lapsuuden-nuoruuden tuoksut tuovat nostalgiaa tullessaan;)

   Delete
 5. On siinä pojilla hauskaa mutapainissa..:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jes, niin oli. Moiset vanhemmat puunaavat poikiaan puhtaaksi varmaan vielä tänäänkin;)

   Delete
 6. Ihana kuva tuo viimeinen! Aito ilo, se on siinä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, pojilla kyllä - mutta vaikkei meidän likat päässeet napaan asti mutaan, niin sen päivän vaatekerran ovat menneen talven lumia, puhtaaksi ei saa. No worries, hauskaa oli, kerrassaan viatonta mukavaa!

   Delete
 7. Upea talo ! mikään ei voita uuden talon tuoksua. Itsellä ensimmäinen kesä työ taimitarhalla harvensin muovihuoneessa männyntaimia. Märkä multa ja männyn tuoksu :) , nuo pojat on kyllä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taas tuoksuja menneisyydestä - raksaa, autotallia, puuverstasta tai kosteaa multaa. Kaikki ihania, ja muistoja pullollaan! Ja mutapojat, say no more;)

   Delete
 8. Raksalla minäkin lapsuuden viettänyt!
  Tuon viimeisimmän kuvan temput haluaisin tehdä minäkin :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä raksa! Kerran raksalainen, aina raksalainen. Tosin kyllä hiukan kauhulla muistelen niitä raksa-aikoja, kun olin joululoman töissa vielä avoimella raksalla ja oltiin liki pakkasrajoja, ja sitä kylmäähän ei päässyt pakoon minnekkään! Voi jestas. Värisen vieläkin pelkästä ajatuksesta;)

   Delete
 9. Olet niin onnellisen ja tyytyväisen näköinen :)

  ReplyDelete
 10. Mahtavat harjakaiset, ja mikä upea talo onkaan tulossa... Voi tuota lasten iloa:) Ihanaa pääsiäistä sinulle.

  ReplyDelete
 11. pretty nice blog, following :)

  ReplyDelete
 12. Hauskaa ja kaunista! Ja talo, voi kuinka kaunis siitä tuleekaan...

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts