Näin meillä.Puhutaanko perinteistä? 
Niistä joka perheen pikkutabuista, joita noudatellaan, pidetään yllä ja vaalitaan, toisinaan vaikka vähän väkisin. Niin kuin meillä. Meidän joulukuulla on tarkka käsikirjoitus, roolit ja ohjaajana emäntä itse. Kulisseina kuusi ja tuoksuina tortut. Tänään meneillään on vasta päivä numero kolme ja ollaan jo täydessä vauhdissa. Muistan vieläkin ne yhteiset alkumetrit, kun oli ilmassa oli vielä harjoituksen makua; oli meidän maneerit ja meidän sukulaiset, teidän temput ja teidän sukulaiset. Vuodet ovat onneksi siloitelleen pahimmat kuhmut ja ollaan ihanasti kangistuttu meidän ikiomiin joulukaavoihin, jotka ovat sellainen sopiva sekasotku tuttua turkulaista, pikkuruisella buurivivahteella.

Eli siis: joulukuusi kannetaan sisään joulukuun ekana. Kolme viikkoa etuajassa siis. Aito, sellaisilla isoilla vahaneulasilla. Ja tiedän, täysin moraaliton ja epäekologinen veto näillä leveysasteilla, mutta tästä en tingi. Ympäristö ja tunnelma muuten olisi täysin jouluton, niin kuusella loihditaan hiukan sitä odottelun taikaa ja sesongin magiaa. Koristeita on keräilty matkojen varrelta ja tähtenä on Allun askartelu muropaketista, foliosta ja eristysteipistä. Aarre.

Hyasintteja ei ole, mutta onneksi on pihapuuna joulutähti ja sauna sen alla. Torttuja tehdään joka ilta, taikinana intialainen piirakkapohja ja luumut survotaan itse. Puuroriisin puutteessa käytetään pitkäjyväistä basmatia joka möyhitään sauvasekoittimella sopivaksi, ja glögit keitellään punkusta ja mehutiivisteestä. Kinkkupussit ja leivinpaperit on tuotu Suomesta jo kesällä. Joulunodotteluun kuuluu myös grilliherkut ja aurinkorasva, pääskyset ja aamukaste, sekä Elvistä ja Arjaa sopivasti. 

Mutta arvatkaas mikä on kuitenkin täkäläisessä ihaninta? Ei tule mainoksia mistään tuutista tai tuubista. Täältä uupuu mainoskanavat ja lelukampanjat ihan tyystin. Meillä joulupukin kirjeissä pyydetään uusia pikkareita ja nahkapalloa, kun muusta ei oikeastaan ole tietoa - tai tarvetta. Lelukauppoina on vain kaksi kamalaa kiinalaista, joista edes muksut ei välitä. Kuitenkin sitä joulua odotellaan yhtä lailla. Joulu tehdään herkuista, lauluista, valoista ja karkeista. Ja mikä parasta - saadaan vieraita! Ensimmäiset monista saatiin taloon viikonloppuna. On istuttu kuusen katveessa, turistu, naurettu ja otettu kiinni kadotettuja kuukausia. 

Näin meillä. Näistä on hyvät odottelut tehty. 

Nyt kierrokselle ja tiistairutistuksia kaikille. 

Jaanalta

Comments

 1. Noinhan sen joulun odotuksen ja siihen valmistautumisen pitää mennäkin. Joulu tehdään yhdessäolosta, tunnelmasta, tuoksuista, perinneherkuista, lauluista... Ei mainonnasta, kauppojen uutuuksista, lahjaröykkiöistä eikä kiirestressipaniikista. Teidän joulutouhut kuulosta ihan mahtavilta! Leppoisia joulunodotuspäiviä sinne päiväntasaajalle! :)

  ReplyDelete
 2. Voi ihanaa :) sinulla on enemmän joulua siellä kun meillä täällä peräpohjolassa ;) Tuomiokirkon kuusen valot on jo syttyneet ja uusi hieno kävelysilta Aurajoen yli avattu tänään :) Kotona ripustettu ulkovaloja puihin, ekat piparit paistettu, glögit juotu ja kynttilöitä poltettu oikein urakalla. Kaikenlaisia joulumarkkinoita ja tunnelmallisia joulupuoteja kierrelty mutta kuuseen on vielä matkaa :) Ihanaa joulun odotusta teille sinne kauas! Halauksia <3

  ReplyDelete
 3. Kuulostaa ja näyttää hyvälle, etten jopa sanoisi, että mahtavalle!
  Olen useasti miettinyt, että tuo on lapsille hyvä paikka kasvaa, poissa kaikesta "turhuudesta" ja muotihömpästä. Varsin vielä tuossa iässä. Ihana, että ne todella tärkeät asiat nousevat myös lapsilla tärkeiksi.

  ReplyDelete
 4. Kuulostaa erinomaisen hyvältä!
  Mulla tulee kuusi puolessa kuussa, silloin on mun joulu - koko porukka kerääntyy tänne perinteiselle joulupuurolle ja lapsenlapset saa taas ihmetellä että on se pukki hatarapää; taas tuonut osan lahjoista mummin luo jo ennen joulua.
  (Rinsessalandian porukka viettää varsinaisen joulun miniän kotona itä-Suomessa)
  Minä taidan tämän joulun poikkeuksellisesti olla yksikseni, tehdä ihan omanlaiseni joulun.

  ReplyDelete
 5. Kuulostaa ihan,,,joululta ;D

  ReplyDelete
 6. Teillähän on siellä jo ihan joulu! Itse katselin työpaikan parvekkeelta, kun Tuomiokirkon kuusta nostettiin pystyyn nosturin kanssa - nyt kuusessa palavat jo valotkin. Lunta ei vieläkään ole, joten valoa tarvitaankin. Hoosianna veisattiin adventtina ja ensimmäisen adventin kynttilä sytytettiin. Ensimmäiset joulutortut leivottiin. Seuraavat leivotaan itsenäisyyspäivänä. Siitä se hiljalleen hiipii joulu meille - kuusi tuodaan vasta aatonaattona. Ja silloin valtaa Ladyn jouluhässäkkä. Se, jota ei pitänyt tulla tänä jouluna. Mutta tulee se. Ja vasta juuri ennen joulua.
  Ihanaa joulukuun ensimmäistä viikkoa sinne kauas - se yksi ja sama joulutähti näkyy kuitenkin sekä siellä että täällä♥

  ReplyDelete
 7. Itselle uskon joulun odotuksen saapuvan oikein kunnolla vasta Turun reissun jälkeen ;) Jospa tunnelma tarttuisi sieltä takinliepeisiin. Miten kauan teillä on kuusi paikallaan aaton jälkeen?

  ReplyDelete
 8. Ihanan, aivan omanlaisenne joulun olette luoneet! Ja tuo kuusi, se nyt on vaan aivan huikea!

  Tunnelmallista joulun odotusta!

  ReplyDelete
 9. Jännät neulaset kuusessa ja miten komea onkaan kuusi...:)
  Ihanaa joulunodotusta teille♥

  ReplyDelete
 10. Kyllä teillä joululta näyttää! Aivan ihana tuo joulutähti. Parhaita koristeita ovat sellaiset, joissa on mukana muistot ja tunne <3.

  ReplyDelete
 11. Teidän joulu on sellainen kun pitäisi olla täälläkin, ei miljoonaa krääsäpakettia vaan muutama ajatuksella hankittu, perhe koossa, hyvää ruokaa , glögiä ja herkkuja! Me ollaan useasti oltu mökillä joulu, se on mahtavaa. Nyt ollaan kotona ja appivanhemmat tulee meille syömään ja iltaa viettämään.
  Lämmintä joulunodotusta ;)
  Kirsi

  ReplyDelete
 12. Ihanaa ja rauhallista! Tunnetta ja tuokioita. Mielestäni täällä joulun tunnelman pilaa juuri tuo kaupallisuus, mitä yritetään yhdistää jouluun. Minun paras joululahjani tänä vuonna oli se, että kysyttyäni lapsilta, että mitä he toivovat lahjaksi, oli vastaus, että he eivät tarvitse mitään. Jonkinlainen kehitysvaihe tämäkin näin lapsiperheen arjessa. Voimme siis keskittyä yhdessäolemiseen ja nautimme ruuista ja juomista, läheisimmistämme. Varmasti ostamme heille jotakin pientä, mutta se tulee odottamatta ja sydämestä. Hyvää joulunalusaikaa myös sinne!

  ReplyDelete
 13. Ihana joulu... ilman tota hurjaa kaaosta tuolla kaupungilla!
  Oikein ihanaa ja tunnelmallista joulun odotusta ♡

  ReplyDelete
 14. Olen nyt toista päivää hymyillyt itsekseni (liikutuksen kyyneleet silmissä) tuolle toiveelle uusista pikkareista! Niin suloista, hellyttävää, hauskaa, koskettavaa ja ajatuksia herättelevää. Paljon mieluummin kauniita sellaisia hankkisin omallekin neidille kaiken pinkin muovikrääsän sijaan :)

  ReplyDelete
 15. Ahh..niistä lelukuvastoista ja muista joulumainoksista voisin luopua ihan heti! Toisaalta - onhan niitä kiva selailla ja lapset (tai nuorempi enää) rastittelevat toiveitaan. Ihan rauhassa, ei ne niitä aattona enää muista :) Kiireetöntä yhdessäoloa, hyvää ruokaa ja paljon kynttilöitä. Niillä pääsee pitkälle! Ihanaa joulunodotusta, tänne ripsui ensimmäinen valkea kerros tänään. On kyllä jo kohta sulanutkin. Halaukset!

  ReplyDelete
 16. Vitsit, teillähän on joulutunnelmaa! Itse vasta palaudun kulttuurishokista joka iski takaisin Suomeen palattua. Tosi harmi etten ehtinyt käväistä teillä.

  T. Bea

  Ps. Mulla on yksi koristeidea kenialaiseen joulun viettoon puutarhablogini puolella ;) Peonies of Beatris

  ReplyDelete
 17. Kuulostaa joululle tuoksuu joululle. Voi kuinka ihanan kuulosta.

  ReplyDelete
 18. Kerro kaikille hyvät joulut.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts