Kikoy kaikilleMuutamaa päivää ennen lomia iskee tietoisuus tulevasta antamisen ilosta ja tuskasta. Lahjojen antaminen on yksi mukavimmista riemuista mitä ihmisellä on, mutta varsinainen haaste on keksiä kivaa ja jotenkuten fiksua annettavaa. Voi tietenkin kysyä, että pitääkö aina antaa tavaraa – eikö hymy riitä ja halaus piisaa? Kyllä toki, mutta meillä on sen sellainen ryhmä ihania sukulaisia ja tuttuja, että ihan pakostakin tahtoo antaa jotain kivaa. Sitäpaitsi kummit ja tädit ottavat tenavia hoiviinsa aina lomilla, niin lahjukset on pikkukorvike moisista uroteoista.

Vuosien saatossa olen kantanut kotimaahan kontillisia etnistä tuliaista ja tilpehööriä - antiikkinaamioista käsinkaiverrettuihin puukulhoihin ja valokuvakehyksiin. Ihania ovat, mutta jossain vaiheessa tuli oivallus, että nyt saa riittää -  on aika keksiä jotain himpan verran neutraalimpaa ja joka huusholliin sopivaa mukavaa. Ensimmäinen pelastus on täkäläinen kahvi ja tee. Jes, sopii niin jussiin kuin jouluun, ja aina suomalaiseen makuun. 


Mutta totaalinen pelastus on Kikoy. Napakka puuvillaliina, jonka saa kaikissa maailman väreissä, raidoilla, ruuduilla tai ilman. Kikoy sopii huiviksi kaulaan, lannevaatteeksi rannalle, laudeliinaksi, pöytäliinaksi, kesäpyyhkeeksi, picnicpeitoksi, sängyn päälle, tuolin peitteeksi, verhoksi, kantoliinaksi, vauvanpeitoksi, kaulaliinaksi ihan miksi vaan. Kikoy on kenialaisten arjen yksi peruspilareista. Kestää tuhat pesua, ei veny, ei retkota, on orgaaninen ja kehitysapua ihan parhaimmillaan, paikallisesti tuotettu, välikädet minimoitu. Simppeli ja neutraali. 

Ja voih – ja Kikoysta on tullut ihan pop perhepiireissä. Kaikki tykkää, kaikki haluaa lisää. Jotkut mielivät pastelleja, toiset vitivalkoisia. Osalle tuon niin-pentikin-oloisia-puolipellavaisia, toisille kirkkaita punaisia ja oransseja. Tänään piipahdin taas keskustassa kangaskaupoilla ja mukaan tuli iso kassillinen Kikoyta. Ilo pussillinen kesäiloa.

Silmälle sopivat, eettisesti passelit, käytössä kestävät. Ja syötävän ihanat. 

PS - rakkaat sukulaiset, silmät kiinni ;)

Comments

 1. Todella hyvä idea ja ovat myös kauniita eivätkä varmasti paina paljon matkalaukuissa!

  ReplyDelete
 2. Ihana totta. Hain muutaman lisää vielä eilen, ja nyt tuumailen että ovatpa nättejä, maltanko antaa niitä pois lainkaan;)

  ReplyDelete
 3. Voi jestas. Kylläpäs ovatkin kauniita ja niin monikäyttöisiä.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts