Poppadropit


Tytön päiviä jatkunut pikkuköhinä on äitynyt tosi harmittavaksi yskäksi, joka pitää koko huushollin hereillä ja pistää tyttökullan tosi poloiseksi. Sen siitä kaikesta lehdellä soittelusta ja altaassa plutraamisesta saa;). Ei mitään vakavaa, ei kuumetta, ei sen suurempia tuskia, mutta harmittavaa ja väsyttävää. Lääkärille ei olla vielä menossa, vaan nyt otetaan kotitropit ja poppakonstit käyttöön. Niitä onneksi on. Ei omasta takaa, vaan meidän sulatusuuniyhteisöstä. 

Vuosien mittaan olen saanut introt jos jonkinmoiseen vaihtoehtolääketieteeseen - on afrikan omat metkut, on kyseenalaista kiinalaista, ja sitten tietenkin kaikkien rohtojen ylipapit Intiasta. Siis meidän naapurit. Intialaisissa kotihoidoissa lienee ihan vinha perä - aineosina tuttuja kotikaapin mausteita ja yrttejä. Ehkä jokseenkin yllättäviä yhdistelmiä, mutta kelpona referenssinä toiminee vuosisatojen reseptitestit ja triljoona koekaniinia. Kaikillehan on tutut eukalyptyshöyryt, inkivääriteet  ja kamferitipat - mistäs muualta kuin kaukaa idästä. I rest my case:). Näillä puheilla saatiin seuraavanlainen reseptirepertuaari tytön yskään:

- Puoli desiä juoksevaa hunajaa ja pari ruokalusikallista kurkumaa joukkoon. Lusikallinen tätä keltaista tahnaa sopivaan tahtiin pistää yskän kuriin. Kurkuma kutittaa kurkussa ja yskä talttui silmissä. Maistuu tytölle. Ja äidille. 

Pari murskattua valkosipulin kynttä, kiehuvaa vettä ja lusikallinen kurkumaa. On kuulemma yskän pahin vihollinen, mutta maku on karmea.

Tahna hunajasta ja kanelista tepsii kuulemma köhään kuin köhään. Reippaasti vaan kanelia ja vesi valuu silmistäkin.

- Tuoretta inkivääriä raastettuna, kuumaa vettä, sitruuna ja hunajaa. Vanha tuttu ja illan pop kaikille! Ihan oikeasti ihan älyttömän hyvää. 

Kuminan siemeniä ja kiehuvaa vettä, ripaus jauhettua inkivääriä mukaan, anna seistä, siivilöi siemenet pois, jäähdytä. Maistele tusinankertaa päivässä. Ei olla kokeiltu, vielä. Ei ehkä houkuttelevimmasta päästä. 

Synnynnäinen skeptikko vaikka olenkin, niin näihin loitsuihin uskon. Kurkumatahna ja inkivääricocktail siis yksinkertaisesti toimii.  Tyttö kuulostaa nyt jo paremmalta, ihan orgaanisesti, ja happi kulkee. Syysflunssa melkein selätetty.


Comments

  1. Tuo kuva kertoo kyllä enemmän kuin tuhat sanaa! Ihana!
    Meillä lapsena juotiin kuumaa maitoa, mihin laitettiin valkosipulia ja voita. Karseen makuista! Kai se yskäkin lähti, en muista.
    Nykyään vannon marja-aronian nimeen, lapsiparkamme saavat sitä aimo annoksen jos vähänkään uskaltavat yskäistä!
    Hyvä jos teidän konstit auttaa ja tyttö on paranemaan päin!
    Hyvää alkavaa viikkoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kiitos, tyttö voi paremmin - eikä apteekin rohtojen johdosta, vaan ihan kiitos kanelille ja kurkumalle :)

      Delete
  2. Kiitoksia hyvistä vinkeistä!
    Ennenvanhaan juotettiin lapsille pullotolkulla apteekin reseptivapaita yskänlääkkeitä, kun lapsi sai yskän. Nyt jo "virallinen" hoitotaho suosittelee lämpimästi hunajaa ja yrttivalmisteita ja vanhan kansan konsteja.
    Tuota kurkuma-hunajatroppia taidan kokeilla heti huomenissa, vaikkei minulla ole edes yskää. Kuulostaa vain kovin houkuttelevalta juomalta vaikka iltalämpimiksi.

    Täällä muuten aletaan ripeään tahtiin tarvita lisälämmikettä ulkoiluun. Yhtään ei tullut tänään hiki tyttären hammaslääkärireissulla, kun puin lähtiessä untuvatakin ja villalapaset.
    Terveisiä ja omenapiirakoita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt tuli hiukan taas ikäväolo. Ajatus omenapiirakasta ja lapasista. Snif. Nauti!

      Delete
  3. Olen nyt yli viikon ollut karmeassa flunssassa, joten nämä ohjeet tuli tarpeeseen. Tosin varaan huomenna ajan lääkäriin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti voit jo paremmin. Kokeile sitä inkivääri-sitruuna-hunaja-juttua, on niin hyvää, että olo paranee ihan pelkästään aromeilla;) Toipumiset! x

      Delete
  4. hurrrjat on tropit :))
    taas kun selailin sun aiempia juttuja, niin alkoi kummasti hymyilyttää, kun kesän vietitte täällä saaristossa :)) ihan meidän koti kulmilla..
    just tänään kipaisin Turus kaupoilla :)
    saaristo on hieno paikka, mun mies on saaristosta kotoisin, itse olen pohjanmaalta..joten mun veri vetää kummasti lapin suuntaan ja siellä onkin meidän toinen kesä paikka..
    porot kurkkii ikkunasta sisään, järvi on jäätävän kylmää kesälläkin, kosket pauhaa vapaina ja luonto on todella kaunista..sielläkin..
    seuraavalla lomalla näillä nurkilla ottakaa suunta myös kohti pohjosta jos suinkin vaan ennätätte :)
    kyllä tämä maailma aikas pieni on kuitenkin :)
    toipumisia teidän neidolle!!
    jaana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin turkulaisia, niin turkulaisia ollaan. Ihanasta Turusta. Ja saaristossa vietetään aina jokainen liikenevä vapaahetki. Pieni on maailma, ihan totta! Lapin aavoissa on samaa hohtoa kuin ulapassa ja horisontissa, kaikki upeita. Oltiin lasten kanssa lapissa pari vuotta sitten keskitalvella - mikä huikea kokemus - ja nyt pitäisi kyllä näkemään sama kesällä, kyllä kyllä. terkut sinne, kaimalta;)

      Delete
  5. Blogissani on haaste sinulle, käy kurkkaamassa! (Ja toivottavasti et kyllästy, kun "pommitan" sinua näillä haasteilla....)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voih, ihanaa - pommittele, pommittele, pliis, pliis! Kävin jo jättämässä viestin, ja meinaan muuten ihan keskittyä tähän haasteeseen... ottaa kahvi, läppäri, ja livahtamaan IKEA-haaveilulle studion divaanille;) Lauantaina viimeistään. x

      Delete
  6. Paljon kiitoksia uusista resepteistä. Olen sitä tyyppiä, että käytän luonnonmukaisia parannuskeinoja, ja aina kiitollinen uusista ohjeista. Kanelista meille Euroopassa pitää selittää, että sen pitää olla sitä kalliimpaa biokanelia, eikä halvempaa leivontaan käytettävää, missä on kumariinia. Onko kurkumassa eroja? Haluaisin tietää, ennen kuin rupean sitä meidän kaupoistamme etsimään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moikka Anna, kiva kun tykkäät ja nämä reseptit on ihan aitoja ja syvällä kokemuksella väsättyjä, naapurin satavuotiaalta rouvalta. Kurkuma on kaikkien mausteiden äiti, the spice of life, ja perusteena myös lääkkeille sen parantavien vaikutusten vuoksi. Laatuja on monenmonta, mutta tämä viittaa siihen intialaiseen peruskurkumaan, madrakseen, kirkkaankeltaiseen. On tummempaakin sorttia, mutta me pysytellään keltaisessa. Onnea yrityksille, toivottavasti maistuu ja tepsii! x

      Delete
  7. HEI...OLEN LÄHES SANATON...BLOGISI ON KERRASSAAN UPEA, KATSOIN MYÖS VANHEMPIA PÄIVITYKSIÄSI...TULI MIELEEN AJAT KUN ITSE ASUIMME AASIASSA VIIDAKON KUPEESSA...SINULLA ON NIIN MIELETTÖMIÄ KUVIA...JA HAUSKASTI KIRJOITETUT TEKSTIT. BLOGISI ON KYLLÄ EHDOTTOMASTI IHAN NIITÄ HUIPPUJA!!! MUKAVA, ETTÄ JOSTAKIN EKSYIT MINUN BLOGIINI, JOTTA LÖYSIN SINUT. SEURAAN ELÄMÄÄNNE TÄÄLTÄ VARSOVASTA! OIKEIN IHANAA VIIKON JATKOA SINNE AKAASIAN ALLE!
    xx Päivi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Päivi - valtavan iloisena täälläkin suunnassa! Kivat kun tulit ja pidit. Jatketaan näillä tunnelmilla. Terkut ihanaan Varsovaan - viettänyt joskus nuoruuteni huippuhetkiä vanhassa kaupungissa, kukapa ei olisi;) xxx

      Delete
  8. Oi, tätä minun pitäisi testata mussukoille. Täälläkin kröhitään!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts