Ugalisydän
Joskus tuntuu,
että tästä tuutista tulee aivan liian vähän Afrikka-faktaa – vaikka eletään ja
ollaan ihan mantereen syvässä sydämessä. Asia korjataan juuri nyt, ja aiheeksi
otetaan ugali. Kaikkien keittiöiden kuningatar ja kaikkien aterioiden äiti. Itä-afrikkalaisen
kettiön peruna ja riisi. Kaikkien
hartaastirakastama maissipuuro. Ugalilla kasvatetaan lapset ja ruokitaan
poliitikot. Ugalia syödään aamulla, päivällä ja illalla, sokerilla tai pavuilla,
lihalla tai hillolla. Maidolla tai kastikkeella. Ihan miten vaan. Ugali on
halpaa, valkoista, mautonta ja ravinneköyhää maissimassaa, joka yhdellä istumalla täyttää
ja turvottaa vatsan koko päiväksi. Liian monelle se päivän ainoa ateria, melkein
ilmaista ja helppoa.
Draamat sikseen.
Meidän tenavat rakastaa ugalia. Kerran viikossa kokki-Kati punnertaa
kattilallisen pahvia, ja mikä ihaninta – ugali pitää syödä sormin. Puuroa pyörittellään
pitkä tovi kämmennessä, siitä voi tehdä laattaa tai palloa, sitten loppujen
lopuksi se kökkö upotetaan lautasella kelluvaan soosiin. Jos oikein ollaan
juhlatuulella, niin kyytipojaksi pistetään haudutettua kaalia. Paikallinen ateria
parhaimmillaan. Niin tänäänkin.
Mies on taas
matkoilla: kodissa vain sylillinen lapsia ja naisia. Sisko-nelonen aloitti kotimatkansa
viime aamuyöstä, ja tänään ollaan otettu tahtia siskoserkun kanssa. Varsin oiva
intro on tietenkin pytyllinen ugalia pöytään, ilman katettuja haarukoita tai
veitsiä. Lapsien demo oli ihan nappiin, ja taidettiin saada yksi ugalin ystävä
lisää
Ugali - the only thing that unites Kenyans.
Oi ihana blogi sinulla! Löysin sattumalta osoitteesi Eternal sunshine blogista! Mikä kaunis koti! Minä Sofia asun Itävallassa, tule käymään www.athomewithsofia.blogspot.com Sinulla ei ole Google friend connectia? Täytyy alkaa seuraaman sun juttuja! Mukavaa viikonloppua sinulle ja kauniille lapsillesi!
ReplyDeleteVoi kiitos kiitos - olenkin piipahdellut blogillasi.. ihania juttuja, ja mukava seurata suomalaista eloa muualla. Jatketaan tarinoita, puolin toisin. Gnite!
ReplyDelete