Rukinen juttu


Huomaatteko - postauksia tulee kuin liukuhihnalta;)? Vaalikotiarestin toista puolta; kerrankin on muutaman päivän kotiputki, jolloin ei voi olla safarilla, töihin ei saa mennä, kaapit pursuaa ruokaa ja portitkin pitää pitää säpessä. Talo on siivottu, on aamusauna, päiväsauna, iltasauna, aurinko porottaa, ja vihdoinkin on ihan oikeasti aikaa. Tämä jos jokin on sitä luksusta. Koko kerho kotosalla, ilman mitään kommervenkkejä tai ohjelmanumeroita, ihan tuikitavallista olemista. Vitsit, miten mukavaa.

Bonuksena vielä sunnuntaiaamu. Uutiset on luettu, rauha on maassa ja niin pysyköön. Nettikierroksella tuli vastaan Ronjan ruisleipäjuttu, ja sopi tilanteeseen kuin nappi silmään. Mulla on fanaattinen, addiktiivinen ja syvä suhde rukiiseen. Itäharjun Prisman leipäosasto on yksi ensimmäisiä etappeja Suomen lomilla: nuuhkien ja hypistellen, tuijottelen ja mielessäni mutustellen kaikkia unelmaisia ruisleipiä. Mulla on myöskin reaaliaikainen ja totaalisen tarkka inventaario Nairobin pakastimen reissumiehistä ja puikuloista. Ja ovat muuten täysin pannassa perheen muille jäsenille; despoottiäidin nyrkkisääntö numero yksi. Niitä jäisiä leipäpaloja otetaan sitten esiin hartaasti ja harvakseltaan. Lempeästi paahtaen, päälistilpehöörit tarkkaan miettien ja aidot lattet rinnalle keittäen. Vain viikonloppuisin ja vain kaksi kerrallaan, max.  Just niin kuin vartti sitten;)

MUTTA: Leipävarannot alkavat huveta ja seuraava lasti Turusta on tulossa vasta pääsiäiseksi. Kaapissa on onneksi ruisjauhoja, joten tänään on hyvä päivä laittaa taikina kuplimaan. Juurena on Nairobia 20 vuotta palvellut ruisjuuri, josta saa leipien aatelia. Huomisen proggis on sitten tältä haavaa valmis - ruisnappeja ja pikkulimppuja.

Nyt jatketaan venyttelyä. Ihanuutta kaikille. 

Comments

  1. Edellinen postaus jäänyt lukematta....teillä on aivan ihana koti....kaunis ja värikäs...tykkään.
    Ruisleipä on minunkin suurta herkkua...ja siitähän ei täällä ole pulaa...:)
    Leppoisia vaapapäiviä sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos ihana kommentista - ja niin tuli ihanat kotitekoiset ruisleivät!

      Delete
  2. Täällä leivotaan tänään ruisleipää ja "muutama" sämpyläkin viikon varalle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruisleivät on niin älyttömän helppoja huiskasta, mutta sämpylät onkin sitten ihan eri juttu. Kun ei nouse, niin ei nouse. Sellaisia pizzanpohjia niistä yleensä tulee;)

      Delete
  3. Ihanan rauhallista sunnuntaita ja mukavia leivontahetkiä :)

    ReplyDelete
  4. Hih, asiat tärkeysjärjestykseen, äidin leipiin ei kosketa :-)
    Onneksi sinulle on kuitenkin täydennystä tulossa!
    Rauhaisaa kotoilua teille.

    ReplyDelete
  5. Kun täällä satoi eilen viimana ja vaakana lunta, keskityin aistimaan lämmön ja värit ed postauksestasi, tyyliin "ollapa siellä"! Tänäinen postaus laittaa hieman harkitsemaan - että säännöstellyllä ruisleipäkuurilla pitäisi elellä, auts :o Asioilla on todellakin puolensa, sulla aurinko ja lämpö, mulla ruisleipä ;) Mitenkähän nää sais jakoon, yltämään sinne ja tänne, hm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niinpä - mikä olisi sellainen kompromissi... aurinkoranta Espanjassa, lämmintä ja suomalaisia leipiä:) Mutta niinhän se ihmismieli aina halajaa jotain mitä ei juuri ole sillä hetkellä käsillä. Mutta nyt on pakastin täynnä omia ruisleipomisia, joten maa makaa mukavasti. Terkut!

      Delete
  6. Meikäläisen matkalaukussakin on aina reissumiestä, kun menen Israeliin. Ja sielläkin äidit yksinään herkuttelee, muilla ei ole asiaa leipiin!
    Muistan miten me aikoinaan ostettiin tien varren leipomosta matkalla jossain Eldoret-Nakuru-välillä. Hyvältä maistui leivät ja sämpylät ja joissakin oli tummempia jauhojakin mukana.
    Me syödään älyttömästi ruisleipää ja nyt ollaankin kuurilla, johon ei leipää kuulu ollenkaan! No kyllä sen vähän aikaa kestää, mutta tuoretta ruisleipää ei voita mikään!
    Mukavia ja suussa sulavia leipomis- ja herkutteluhetkiä teille! Ja rauhallisia vaaleja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos taas Eeviregina / ruisjauhoja saa terveyskaupasta, jos on hyvä tuuri ja ehtii paikalle ennen muita suomalaisrouvia;) Täysjyvää saakin sitten joka puolelta, mutta ei se kuitenkaan ruista hakkaa. Nyt on kaapit pullollaan taas kunnon leipää, onneksi! Terkut.

      Delete
  7. Kuulostaa ihanalta olla vaan . Toivottavasti leipäsi onnistuu :) Mukavia ja hyvän makuisia hetkiä sinne lämpimään

    ReplyDelete
  8. Heh, sulla on aika hc-jarjestelma :) Me saadaan taydennysta hyvin harvoin ja ruisleipa on vapaata riistaa tai kylla me nyt vahan yritetaan katsoa, etta kaikille tulee edes vahan. Vitsikasta on se, etta vanhempi tytto (kohta 4 v) ei ole ikina asunut Suomessa ja syo paljon mielummin ugandalaisia herkkuja, vaikkapa matokea/cassavaa ja g-nut saucea, kun mitaan Suomi-ruokaa. jaapa vanhemmille enemman!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin, piti toivottaa myos rauhallista vaaliaikaa! Toivottavasti talla kertaa ei kay mitaan!

      Delete
    2. Ja meidän mukulat on ihan hulluna ugaliin, siis siihen maissimössöön.. kaipa kun ovat vauvasta asti sitä saaneet;) Kiitos toivotuksista, kaikki vaikuttaa ihan suht rauhalliselta - tosin tulosten myötä nähdään miten käy. Terkut sinne naapuriin!

      Delete
  9. Meillä on samanlainen säännöstely ruisleipien kanssa. Itse asiassa mulla on niistä myös sellainen ajatus, että ne pitää aina valmistella kunnolla ja syödä rauhassa ja ajan kanssa. Aina hirvittää, kun mies vain nappaa ruisleivän ja huitaisee sen naamaan seisaaltaan ilman päällysteitä. Mitä tuhlausta :D!

    Teillä on suomalaisia jauhoja, aika luksusta :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuule, seurasin sun vinkkejä ihan millilleen, leikkasin halki kuumana, ja nyt on pakkanen pullollaan siis just about maailman parhaita ruislätkiä. Mutta, mutta, edelleen säännöstellään ja kohdellaan niitä hartaudella. Terkut!

      Delete
  10. Hyvin sä oot kartalla! Itäharjun Prismassa ON pitäjän paras leipävalikoima !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, ja ne pikkumunkit joita voi ostaa kiloittain. Auts. Nyt iski panique;)

      Delete
  11. Muista laittaa viestiä kun olet tulossa Prisman leipätiskille - tuun sinne notkuilemaan valmiiksi :) Täällä on tullut lunta koko viikonlopun ja lisää tulee vaan. Ei siis ainakaan vielä toivoa keväästä... Halauksia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin, siellähän me useimmiten törmäillään, tai sitten kirkkosillalla;) Hei, nauttikaa nyt talvikeleistä ja kyllä se kevät sieltä tulee. Usko pois. Halit x

      Delete

Post a Comment

Popular Posts