Asante - täyttä asiaa


Nyt tulee ihan häikäilemätöntä mainontaa ja propagandaa tuutin täydeltä. Mutta onneksi on hyvää asiaa, melkeinpä maailman parasta.

Tänään oli meidän yhdistyksen perustamiskokous skype-axiksella Suomi-Kenia. Nyt on perustettu kotimainen hyväntekeväisyysyhdistys ajamaan Kenian orpojen asiaa, Asante ry. Kiitos, näin suorana käännöksenä. Hommasta on tulossa virallinen väylä lyhentämättömään ja viivasuoraan avustukseen Mogran lastenkodille Nairobin kupeeseen. 117 suloisuutta, joille yritetään antaa eväitä tulevaan ja pilkahdus toivoa. Mogran orpis ja slummikoulu ovat olleet sydäntä lähellä jo parisen vuotta, ollaan saatu ihmeitä aikaan (koulubussi:) suomalaisten hyvällä tahdolla ja nyt meinataan virallistaa tämä sydämien hyvyys. Tämän homman ajojuhtana tällä hetkellä on meidän Tuike-sisko, joka puuhaa vapaaehtoishommia Mograssa ihan hela tiden. Paperit lähtevät patentti- ja rekisterihallitukselle ensi viikolla, ja sitten laitetaan iso pyörä pyörimään.

Mogran koti ja koulu perustuu yhden naisen visioon ja ihka-aitoon välittämiseen: mama-Hanna on sadan pienen sielun äiti, syli ja usein se ainut aikuinen, johon voi takertua kun kaikki muu ympäriltä on kadonnut. Mogran muksut ovat hylättyjä ja pois heitettyjä, mutta nyt onnellisten tähtien alla asuvia, sillä jokaisella on ikioma ja turvallinen sänky, ja päivittäinen puuro. Hiukan on itkussa itsellä pitämistä, kun näkee ne 70 punkkasänkyä samassa salissa - tytöille ja pojille omat -  siinä sängyssä ja pienessä peltilaatikossa on koko elämä. Koko hyvä elämä, kuten itse sanovat. Onni voi olla niin vähästä kiinni. Orpokodin myötä Mogralla on myös koulu Matharen slummissa - joka muuten on ottanut siipiensä alle ja kouluruokintaan myös tuhat slummilasta, juu, tuhat. Niiden lasten ainut ruoka.

Onnen toinen puoli on totaalinen resurssien puute. Se yksi ja ainut pankkitili on pitkällä miinuksella, opettajien palkat maksamatta marraskuulta asti, arki pyörii pitkälti nimellisillä leipä-, riisi- ja nuttuavustuksilla. Onneksi on se orpiksen pihatilkku, josta saa nippanappa perunaa ja pinaattia kotiin ja kouluun. Ja oma lehmä on suunnaton bonus, vauvoille varsinkin.

Nyyhkytarinaa ei Mograsta olla kuitenkaan olla tekemässä, eikä muuten saisi vaikka yrittäisi;). Vaikka rahaa ei ole, niin naurua senkin edestä. On iloa pienestä ja uskoa isoon. Meidän tavoitekorsi tähän kekoon on saada homma pyörimään edes jonkinsortin miniminormien mukaan, niin että pidetään opettajat luokissa, bensaa (suomalaisen) koulubussin tankissa, puuropadat porisemassa ja kengät jaloissa.  Ja muutama pussi Marianneja aina silloin tällöin, tietty. Ja kaikki tämä on niin tavattoman pienestä kiinni. Hei mieti, opettajan kuukausipalkka on tasan sata euroa.

Ajatus systemaattisesta avittamisesta on ollut mielessä jo jonkin aikaa. Sisko heitti tuuman puitavaksi nettiin, ja suomalaisten solidaarisuus on aivan suunnatonta. Satoja peukkuja on pystyssä, ja siitä saatiin intoa pistää tuumasta toimeen. Viehättävintä lienee se avun lyhentämättömyys, satasuoraa hyväntekeväisyyttä, takuulla.

Ja muuten meidän ensimmäinen pikku-proggis on saada niille vauvalan tenaville hiekkalaatikko ja keinu pihalle. Sellainen hyvä suomalainen joka ipanan aarre. Rahatkin saatiin, Suomesta totta kai. Paimiosta ♥ .

Tästä on älyttömän hyvä ponnistaa.

Asante!

Comments

 1. Upea juttu, vetää ihan sanattomaksi! Ja vaikka sanoit, että tää ei ole nyyhkytarina, niin kyllä täällä silmäkulma kostui... Onnea ja myötäistä tuulta Asantelle <3

  ReplyDelete
 2. Hieno, hienoa, hienoa! Minultakin pääsi kyynel. Oikein roppakaupalla onnea ja myötätuulta projektille. Onneksi on ihmisiä, jotka toimivat eivätkä jää voivottelemaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti SannaB;) Täällä on jotenkin sellainen olo, että on pakko tehdä jotain - tarvetta ja köyhyyttä on joka puolella, ja jo pienellä äksönillä saa hyvää aikaiseksi. Meidän projektilla on rima korkealla ja toivottavasti päästään laittamaan hyvää kiertämään oikein kunnolla. Terkut!

   Delete
 3. Hienoa, että jaksatte toimia hyvän asian puolesta!!
  Ja noissa kuvissakin kaikki lapset nauravat ja ovat tyytyväisen oloisia, välillä se on niin pienestä kiinni!!
  Tsemppiä teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Rouva, jokaista tsemppiä tarvitaan, ja inspikset on kovat, intoa uhkuen. Terkut!

   Delete
 4. Hei,

  mielelläni osallistuisin auttamiseen, kun kerrankin näkisi/kuulisi suoraan mihin apu menee. Olisiko sinulla jotain linkkiä mistä saisin lisätietoja. Facebook-tiliä minulla ei ole, mutta pääseekö näkemään muuta kautta?

  t. Elina

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moikkis,

   tuli iso halu tehdä jotain eli jään Elinan peesiin odottelemaan jotain auttamisväylää. Minullakaan ei tuota Facebook-tiliä ole.

   Noi kuvasi ja tekstisi aivan hyökyivät syliin ja sydämeen koneen ruudulta <3 Kiitos, että jaat tämän todella täyden asian meidän kanssamme.

   Delete
  2. Voih IHANAA mitä kommentteja! Oltiin innokkuudessamme sinisilmäisiä ja kuviteltiin lyhentämättömien rahojen keruun olevan ihan helppo nakki - sillä innostusta ja uskomattoman positiivista palautetta on tullut paljon! Auttamisen halu on käsinkosketeltavissa! Opittiin kuitenkin, että homma kannattaa hoitaa kunnolla ja virallisesti, että voidaan suuunitella pidemmän tähtäimen kummiutta Mogran orpiksen auttamisesta. Tässä ollaan kuulkaa härnätty poliisilaitosta, pankkeja, virastoja ja kaikenmaailman virallisia tahoja viime viikoina näiden lupa-asioiden kanssa. Eli ensimmäinen askel on Asante-yhdistyksen perustaminen meidän kolmen naisen voimin eilen illalla (ja uusia jäseniä vastaanotetaan avoimin sylin;), joka kuitenkin saa aloittaa varainkeruun vasta vuoden toiminnan jälkeen. No, eipä huolta, samalla kun yhdistys-prosessi on meneillään, niin ollaan ihan viime metreillä keskusteluissa kotimaisen Lions Klubin paikallisyksikön kanssa, joka mahdollistaisi varojen keruun heidän siipiensä alla ennen kuin Asante voi ottaa ohjat omiin käsiin. Edelleenkin samalla periaatteella, että joka penni menee perille Mograan - ja kaikkia suomalaisia sääntöjä, hyviä tapoja ja iloisia mieliä noudattaen;) Hyvää tahtoa on joka puolella, nyt vaan laitetaan väylät kuntoon. Intoa on niin valtavasti, Mogran muksut niin ehdottomasti joka pennin tarpeessa. Näkisittepä ne! Ihan ensimmäinen juttu olisi saada ne opettajat pysymään Mogran koululla, sillä koulu on kuitenkin se tärkein tae näiden tenavien hiukan kirkkaammasta tulevaisuudesta. Hei, meillä on hihat rullalla, intoa tonni ja laitetaan lisää tietoa ihan heti, kun ollaan saatu luvat kuntoon, toivottavasti Lionsien kanssa. Veikataan paria kuukautta. Seuraavaksi pistetään Asantelle sivut pystyyn, niin pidetään väki (ja jäsenet:) ajan tasalla - eikä pelkästään Facebookin kautta. Iso kiitos ja rutistus hyvästa sydämestä ihan kaikille. Lisää infoa seuraa, I promise, I promise.

   Delete
  3. Minä olen tässä mukana, koska monta kertaa isoja järjestöjä tukiessa sitä miettii, että kuinka ismosa menee loppujen lopuksi järjestön pyörittämiseen. Lisätietoja odotellaan siis kovin innokkaana!

   Delete
  4. Yes, yes, yes, more to follow for sure! ;)

   Delete
 5. Yksi ihminen voi paljon, kun osaa aloittaa. Ryhtyä tuumasta toimeen. Hyvä te!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja niin pienellä avulla voi saada niin paljon aikaan!

   Delete
 6. Tulin vastavierailulle! Kyllä näistä jutuista aina silmä kostuu, ihanan aurinkoiset kuvat kontrastina vakavalle asialle. Taas huomaa miten käsittömättömän vauras itse on vaikka rahasta onkin joskus pulaa. Laita lisäinfoa ja tietoa auttamiskanavista, mielelläni mainostan myös omassa blogissani. Tuntuu aina niin hyvältä kun kohtaa aitoa välittämistä ja auttamishalua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Cheri, kiitos, sanaa ja hyvää kiertämään! Ja laitan lisäinfoa tulemaan, kunhan väylät hiukan selvinnee... isot terkut!

   Delete
 7. Hei, ihan mieletön projekti.Olen käynyt itse Thaimaassa asuessamme vapaaehtoisena sylinä pienille ja siitä innostuneena kävimme itse kovan ja pitkän paperisodan saadaksemme yhden lapsista adoptoitua itsellemme...Matildan. ONNEA sinne...ihanan aurinkoisia kuvia lapsista. Olette tekemässä todella arvokasta työtä, sitä arvokkainta.
  XX

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, teillä on Matilda ja meillä on Elsa - orpokodin pinnasängyistä meille lahjoiksi annettu, eikö? Siinähän on sitä suurinta inspistä antaa aikaa ja apua, kun tietää miten uskomattomia tenavat ovat, kunhan saavat vain mahdollisuuden napata elämän reunasta kiinni. Isot terkut sinne ja kiitos! xxx

   Delete
 8. Vaikka tarinasi oli poitiivinen, silmät kostuen sitä luin. Aivan ihania pieniä ihmisiä♥
  Onneksi on kaltaisiasi♥

  ReplyDelete
 9. Aina välillä näköjään eksyy ihanaan blogiin johon jää jumiin :D
  Omat hommat seisoo, roskapussi oven pielessä, kenkä jäi toiseen jalkaan ...hups, näin voi käydä, mutta hyvä näin!
  Nyt iski kesken piiiiitkän lukurupeaman niin iso nälkä - siis ihan oikea- että pakko poistua, mutta jatkan jatkan jatkan!
  Ihanaa, elämänmakuista tarinaa :)

  Ja projektia seurataan!
  Mutta mihin hävisi mun nassu?? Klikkasin itseni lukijaksi....taisin mennä jonkun puun taa piiloon?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vitsit, kun sait mun maanantain maistumaan mukavalta;) Toivottavasti se nassu löytyy tuosta sivupalkista, ja toivottavasti sait sen roskapussin ulos... kevätterkkuja!

   Delete
  2. Nassu löytyi, roskapussi viety (isolla viiveellä) ja lukaisinpa sun blogin läpi viikonlopun aikana!
   Ja asetuin taloksi :D

   Delete
 10. Such a thought provoking incredible post

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks Inga, one small step at the time - and we can make the difference. Lovely week to you! Hopefully with some sunshine;)

   Delete
 11. Hienoa kuulla tällaisesta projektista. Todella mielelläni olisi tätä mukana kannattamassa. Kiberan slummissa aikoinani käyneenä ja pienen vilauksen slummien todellisuudesta nähneenä on ihana huomata, että paikan päällä on ihmisiä jotka välittävät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mathare on just sama kuin Kibera, kaupungin toisella laidalla vaan. Sitä absoluuttista köyhyyttä, jota on vaikea edes kuvitella... Mutta täällä jotenkin auttamiseen ryhtyminen on niin käden ulottuvilla ja pienellä panoksella saa paljon aikaan. Ja ilolla ollaan Mogran muksuja avittamassa - kiitos kommentista, ja lisäinfoa seuraa kunhan tuota pikaa saadaan konkreettista faktaa auttamisen väylistä. Terkut!

   Delete
 12. Kuule...mä oon messissä! Ihan miten vaan, missä vaan pystyn auttamaan...tsiisus nainen kun sun juttus koskettaa aina, välillä sitten oikein tosi syvältä!

  Kiitos siitä ja halaus kaupan päälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuplahalit takaisin S! Kyllä mä vähän luotinkin sun vetoapuun näissä hommissa;), siis kiitos tsempeistä oikein kunnolla! Me laitetaan hommat luistamaan, ja kun on paketti kasassa, niin lisäinfoa tulee ihan satavarmasti. Hugs.

   Delete
 13. Hieno asia, hienoja kuvia. Silmät kostuivat, mutta tuli myös ilo♥
  Mukana ollaan - lisätietoa vain kaivataan; mikä FB-sivu, joko yhdistyksellä on oma sivu, milloin konkretisoituu se, miten apua voi antaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lady, kiitos kysymyksistä! xxx Me ollaan tätä hommaa puskemassa eteenpäin, ja ollaan päästy aika hyvään vauhtiin... kunnon sivutkin laitetaan pystyyn, kun ollaan saatu konkreettinen lupa varainhankintaan. Mutta nyt toistaiseksi voi tilannetta seurata fb:n sivulta ´pelastetaan slummikoulu¨. Käy tykkäämässä;) Isot terkut!

   Delete
  2. Meenpäs heti etsimään sivun - sitä taitaa sitten tykätä sekä Lady että ne kasvot siellä Messin takana;)

   Delete
  3. Eli nyt kävi niin, että Lady jättäytyi toistaiseksi syrjään, mutta ne kasvot ei. Tuo on projekti, missä pitää olla mukana omalla naamallaan♥

   Delete
 14. Ihanat aurinkoiset kuvat ! Ja niin mieltä lämmittävää, että on olemassa ihmisiä, joille tällaiset asiat ovat niitä tärkeimpiä. <3

  Itselläni on Lions-klubin kautta kummityttö Sri Lankassa. Olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin kaikki on sitä kautta toiminut. Heidän omiin kuluihinsa menee ihan minimaalisen pieni summa verrattuna joihinkin muihin järjestöihin. Tiedonkulku ja muu on ollut moitteetonta.

  Minäkin jaan mielelläni tätä eteenpäin :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa Petriina - me oltiin myös iloisia Lions-klubin positiivisesta otteesta. Tällä viikolla jutellaan asioita eteenpäin, ja eiköhän saada taas hommia vietyä ison askeleen oikeaan suuntaan. Ja saa laittaa asiaa jakoon ihan sydämen kyllyydestä;) Kiitos x

   Delete
 15. Upeaa, todella hienoa työtä! Minäkin jään odottomaan lisätietoja, olisi mukava olla mukana auttamassa :)
  T. Kirsi Turusta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa Kirsi ihanasta Turusta. Ei voi muuta sanoa kuin suurensuuri kiitos, että homma kiinnostaa. Meillä on vauhti päällä ja lisäinfoa on tulossa tuota pikaa. Kevättä sinne toivotellen;)

   Delete
 16. Voi Jaana <3 tämä koskettaa! Toivotaan myötätuulta tälle hankkeelle, mukana olllaan! Mietin jo kuinka voisin auttaa "oman kouluni" kanssa...Pidä meidät ajantasalla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Mari, ihan huikeeta miten väki on mukana ajatuksessa. Totta kai pidetään ajan tasalla, iso pyöri pyörii;) Isot halit ja rutistukset, ja terkut kaikille xxx

   Delete
  2. Hei ihan loistavaa, tää on kyllä just niin sua..... Kiva kun laitat lisää tietoa tulemaan, auttamisen halu on kova. Halit, Mirjo

   Delete
 17. Todella hyvä ja tärkeä projekti! Mielenkiinnolla odotan lisätietoja.
  Meillä on kummityttö Keniassa ja Kiberakin on tuttu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näitä samoja Nairobin slummeja, niitäpä niitä. Tuota pikaa pitäisi olla enemmän tietoa käsillä, ja sitten laitetaan tulemaan näillekin kanaville;)

   Delete
 18. Ilolla mukana auttamassa...lisätietoja odotellen...
  t.Hille Kaarinasta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Hille, kiitos ja lisää infoa tulee ihan takuuvarmasti. x

   Delete
 19. Jaana, aivan mahtavaa, kaunista ja rohkeaa välittämistä <3 Mikään ei ole tärkeämpää kuin nuo pienet viattomat sielut, jotka ovat tahtomattaan syntyneet tuohon tilanteeseen ja ovat kaikesta huolimatta onnellisia ja iloisia niin pienestä. Kyynel tuli, jos toinenkin...

  Luin kirjoituksesi yhtiökumppanilleni Hennalle tänään ja meillä heräsi valtava halua auttaa. Lyckan periaatteisiin kuuluu "Lycka tekee hyvää" ja tässä olisi kyllä kohde ja projekti, jota todella halutaan olla tukemassa. Jäämme siis odottelemaan innolla lisätietoa :)

  Meille tuli mieleen paljon ajatuksia auttamisesta ja olen niistä sinuun yhteydessä lähipäivinä. Siihen asti aurinkoa, onnea ja halauksia keväisestä Turusta!

  Puss.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos muru! Ei voi muuta sanoa, että maailmassa hyvää piisaa - kunhan vaan laittaa sanaa liikkeelle. Meillä on täysi tarmo päällä, ja aika pian pitäisi saada lisäinfoa miten apua saa pyytää ja vastaanottaa, sillee virallisesti;) Ihanaa, kun olet tänne löytänyt xxx isot halit sinne koko porukalle, ja olette paljon mielessä xxx

   Delete
 20. Todella tärkeä projekti teillä siellä käynnissä. Meillä Plan kummilapsi Perusta, mutta olisi mukava avittaa, kun tietää mihin rahat oikeesti menevät. Lisäinfoa odottelen:)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts