Ei sanoja

Kamera on kaapissa, keittiössä ei porise kattilat, ei ole kakunalkuja uunissa tai kauniita kukkia pöydillä. 
Kannettiin telkkari olkkariin, katsotaan ja istutaan hiljaa. Puhelimet soi ja piippaa viimeisimpiä uutisia tutuilta ja muilta, netistä tulee tilannetiedotteita, lähetystöt laskivat omansa. Meillä on kaikki hyvin, läheisimmillä on kaikki hyvin,  mutta tuttuja oli – ja on edelleen –  siellä. Yksi ristitulituksesta selviytynyt tuotiin meille ensiapuun: sairaalat käännyttivä kaikki jaloillaan pysyvät. Nyt pidetään huolta yhden haavoista ja monen mielestä, samalla kun omaa ääntä ei kunnolla kuule helikoptereiden melulta.

Lapset ovat kummissaan ehkä enemmän kuin huolissaan. Telkkarissa näkyy luokkakavereita paossa, kuulemma jotakuta ammuttukin. Suurta tietämättömyyttä. Suurta surua. Tällä kertaa ei kotona sensuroida mitään tai yhtään uutista. Tämä koskettaa meitä jokaista, syvältä ja lujaa.  

Ja kyllä laittaa myös kiukuksi. Miksi? Meidän hyvä Kenia, meidän ihana, lainattu ja valittu kotimaa. Paikka, jossa sydämellisyys on kansallishyve, ystävällisyys on jokaisen valttikortti, ja paikan kauneus on maailman seitsemäs ihme. Kenia ei ole villi länsi ja sotatanner. Meillä arki on hyvää, tavallista ja turvallista - ei ehkä kuin Turussa, mutta maalaisjärjen puitteissa. Me tehdään, mennään ja häärätään ihan kuin jokainen tallaaja. 
Ei me kurkita olkamme yli kauppareissulla tai pohdita varauloskäytäviä leffareissulla. Ei tarvitse. Nauru on herkässä, auringossa on helppo hymyillä. Kehitysmaan kompuroinnit ohitetaan olankohautuksella - sähkökatkos, so what; vedet poikki, no worries. 
Kenia on ollut meille hyvä, tavattoman hyvä. 

Eikä Al-Shabaab ole meidän normihäirikkö. Terrorismi on se kutsumaton vieras, joka tänä päivänä voi tulla ja tupsahtaa kenen tahansa kekkereihin, missä tahansa. Meidän maailma on pieni, ja myös paha pääsee pitkälle. Näin on nähty Utoyan saaressa, Batmanin ensi-illassa ja liian monessa kouludraamassa, kaukana ja lähellä. Tällä kertaa se paha pääsi tänne. 

Tästäkin selvitään ja Kenia on taas pian jaloillaan, ihan varmasti - mutta millä hinnalla? Vaikkakin meneillään on yksittäistapaus, niin sen seuraamukset kantavat kauas. Sehän on nähty. Valitettavasti. Ja se on se  kukkakauppias Yrjö, vaatturi-Wanga, kulmakahvilan pitäjä ja safariopas perheineen, jotka tästä kantavat sen pidemmän hinnan; ihmisille tulee turta ja asiakkaat arkailevat. Huoh. Kunnes taas unohdetaan menneet, käännetään uusi sivu ja saadaan hommat raiteilleen. Sekin on nähty, monesti ja onneksi in deed. 

Sunnuntai jatkuu tänään tässä, odotellessa. Huomisesta ei kai kukaan vielä tiedä. 
Mutta meillä on kaikki hyvin, ja siitä on kädet kyynäriä myöden ristissä. 
Ajatukset ovat siellä missä tänään on iso suru. 

Suunnaton kiitos soitoista ja viesteistä.

Comments

 1. Kuule, teitä ajattelin, kun taas uutisia aamulla kuuntelin. Kaikkea hyvää sinne kaaoksen keskelle!

  ReplyDelete
 2. Kiitos päivityksestä. Virtuaaliystävien, meidän tuoreidenkin, ajatukset ovat luonanne.

  ReplyDelete
 3. Ajatukset olivat siellä päin - onneksi olette OK.

  ReplyDelete
 4. Usko tai älä, mutta olit ensimmäisenä mielessä kun kuulin kamalan uutisen Nairobist. :/ Onneksi olette kunnossa! Voimia ja tsemppiä kovasti sinne kriisin keskelle. Toivottavasti elämä taas pian hymyilee. Samalla tässä kauhulla seurailen uutisia idästä. Ystäväni perheineen lensi kuukaudeksi Hongkongiin sukuloimaan perjantaina ja nyt he odottelevat tornadoa saapuvaksi. Myrsky on tehnyt kovasti tuhojaan mm. Filippiineillä ja myt myrskyn suuntana on juuri Hongkong. Toivotavasti enkelit pitävt hyvää huolta ystävästäni ja hänen läheisistään!

  ReplyDelete
 5. Kiva, kun laitoit päivityksen. Tietää, että olette kunnossa...ainakin fyysisesti.

  ReplyDelete
 6. Tuollaisen teon edessä on aivan sanaton. Miten ihminen voi olla raaka toista ihmistä kohtaan :(
  Onneksi sinä ja perheesi olette turvassa.

  ReplyDelete
 7. Heti tulin tanne kun luin uutiset, hyva etta teilla on kaikki hyvin. Terrorismi on niin arvaamaton peikko, ikavaa on etta sen kanssa on ollut opittava elamaa, mina toisinaan vilkuilen olkani yli, seuraan busseissa yksinaisia laukkuja ja valtan ruuhkapaikkoja tiettyina paivina, eihan sen niin pitaisi kuitenkaan olla :( Yrittakaa jaksaa!

  ReplyDelete
 8. Aamulehteä lukiessa tulitte mieleen ja huoli oli päällimmäisenä mielessä, onneksi teillä kaikki ok. Surku heille kenellä ei ole.
  Niinhän se menee, että koskaa ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
  Mielestäni on raukkamaista iskeä siviilien, lasten ja nuorten kimppuun.

  ReplyDelete
 9. Voimia teille kaikille satunnaiselta mutta säännölliselta blogin lukijalta Turusta.

  ReplyDelete
 10. Pala tulee väkisinkin kurkkuun tällaisesta järjettömyydestä. Paljon voimia teille sinne kaiken keskelle.

  ReplyDelete
 11. Tsemppiä ja jaksamista tilanteeseen, joka toivottavasti selviää pian. Sanattomaksi vetää täälläkin.

  ReplyDelete
 12. Sanattomaksi vetaa. Itsella ei tiettavasti ole tuttuja ollut siella, mutta silti pistaa vihaksi, itkettaa ja suretta. Ugandassa Al Shabaabia pelataan jatkuvasti vuoden 2010 mm-kisapommituksen jalkeen - maalla on Somaliassa sen verran possea, etta riski uudesta iskusta on ihan todellinen. Isku ahdistaa, mjtta niin ahdistaa se pelon ilmapiirikin, minka isku jattaa jalkeensa. Lisaa turvatarkatuksia, aseellisia vartijoita, lisa kaaosta. Kuulostaa hirvean itsekkaalta, mutta kiitan onneani, ettalahden tyomatkalle sinne vasta ensi viikolla. Muuten olisin todennakoisesti ollut itsekin Westgatessa...

  Voimia!!!

  ReplyDelete
 13. Mielessä olette olleet täälläkin. Lohduttomia uutisia. Ei ole tosiaan sanoja. Onneksi teidän porukalla ja läheisillä on kaikki hyvin.

  ReplyDelete
 14. Sanattomaksi vetää täälläkin. Voimia teille kaikille tämän keskellä <3

  ReplyDelete
 15. Voimia teille kaikille.

  ReplyDelete
 16. Heti tulitte mieleen ja piti tulla katsomaan, oletko laittanut jotain tietoa omasta kunnostanne. Vaikka emme tämän blogituttavuuden lisäksi paremmin tunnekaan, tuli huoli pintaan kauheuden uutisten levitessä. Kyllä tuo arvaamaton ja täysin sivullisiin ulotettava terrorismi on aina niin kauheaa ja mykistävää. Koettakaa jaksaa, toivotaan, että tuttavillanne ja koulukavereillanne on kaikki hyvin.

  ReplyDelete
 17. Voimia täältäkin, sanattomaksi vetää :´(

  ReplyDelete
 18. Hiljaiseksi vetää. Kun mökillä kuulin tästä hirvittävästä veriteosta, tipuin miltei polvilleni. Oli pakko istua alas ja kuunnella uutiset netistä uudelleen. Nousi huoli sinusta ja perheestäsi, Wangasta, Katista, Yrjöstä ja muista, olettehan kunnossa.

  Kiitos, kun postasit aiheesta, nyt tiedän, että teillä on kaikki hyvin. Sydän raskaana ajattelen niitä, jotka eivät tästä mielettömyydestä selvinneet.

  ReplyDelete
 19. Huh. Ei sanoja enempää täälläkään. Iso halaus <3

  ReplyDelete
 20. Ihminen voi olla kamala peto. Säälimätön ja mistään piittaamaton. Sellainen ihminen, jonka ideologia tai uskonto antaa hänelle luvan tappaa toisinajattelijat tai viattomat ulkopuoliset, on kaikista säälimättömin. Luulevat jopa tekevänsä uhripalvelusta jumalalleen. Täytyy vain toivoa, että ei satu tulilinjalle, mutta ei auta silti jäädä pelkäämään.

  Voimia sinne. Suojelusta ja varjelusta niiden seinien sisälle ja koko kaupunkiin.

  ReplyDelete
 21. Hyvä että päivitit, tulin myös katsomaan, että teillä on asiat ok. Eipä sitä tällaisessa tilanteessa oikein ole sanoja. Voimia toivon teille, uhreille ja omaisille.

  ReplyDelete
 22. Heti, kun uuttisen kuulin mietin, että toivottavasti olette turvassa.
  Todella kauhea tapaus.
  Voimia ja halauksia telle kaikille♥

  ReplyDelete
 23. Aamulla herätessäni luin sängyssä puhelimen kautta tästä kamalasta terroriteosta ja heti tuli mieleeni te siellä. Aivan kamalaa, ei löydy sanoja :´(

  Voimia ♥

  ReplyDelete
 24. Voimia! Olette olleet myös minun mielessäni. Sanoja ei ole...

  ReplyDelete
 25. Ihan hirvittävää ja todella surullista... vetää hiljaiseksi :(
  onneksi Jaana teidän perheellä kaikki hyvin! Voimia teille!
  Haleja <3

  ReplyDelete
 26. Voimia teille kaikille sinne !

  ReplyDelete
 27. Kuule, ajatus tämän kauheuden keskelle: Sinun blogisi ansiosta lähtee täältä ilmansuunnalta huikea määrä lämpimiä ajatuksia ja positiivista energiaa sinne Nairobiin, niin monelta meistä. Olet saanut aikaiseksi jotain, mikä olisi muuten sivutettu uutisena muiden joukossa. Ehkei se auta uhreja, omaisia (tai teitäkään) juuri nyt mutta pitkässä juoksussa, pitkässä juoksussa... muokataan tätä palloa paremmaksi porukalla, se minkä pystytään.

  Huikeat halaukset xxx
  Sanna + perhe

  ReplyDelete
 28. Sanna vei just jalat suusta! Ihan samaa ajattelin; mitä enemmän ihmisellä on ystäviä, tuttuja, liiketuttuja, mitä tahansa yhteyksiä ympäri maailmaa, sitä pienemmäksi maailma käy, sitä lähemmäksi tule toisen hätä! Ei se menekään enää olankohautuksella " ei liikuta mua, on niin kaukana"-tyylliin.
  Sitä huomaa, että se hätä voi nyt ollakain jonkun läheisen hätä!

  Pienennetään maailmaa edelleen yhdessä.
  Jos siitä onnistuis saamaan edes pikkuisen paremmankin, niin hyvä!

  ReplyDelete
 29. Ajattelinkin heti teitä kun eilen kuulin uutiset tuosta järkyttävästä tapahtumasta. Halitsempit!

  ReplyDelete
 30. Hyva kuulla etta teidan porukka on turvassa ja voitte tukea siella toisianne. World Trade Centerin lapi elaneena tiedan etta shokista toipumiseen ja tapahtuneen prosessoimiseen menee paljon aikaa. Suru on suuri teilla ja lahipiirissanne, ja ympari maailmaa, ja aina kun naita tapahtuu pyorii mielessa se yksi iso kysymys MIKSI... Hyva etta puhutte lapsille nyt kun asia on viela paalla. Mutta jossain vaiheessa siihenkin tulee loppu ja vastareaktio, ettei halua enaa. Ja sitten alkaa uusi normaali. Jotain tuollaisen lapi elaminen muuttaa ihmisessa. Jos ei muuta, niin sen etta arvostaa entista enemman omia rakkaita ja kaikkia lahimmaisia. Paljon lampimia ajatuksia sinne teille!

  ReplyDelete
 31. Samaa mieltä Sannan ja Pepin kanssa. Voimia surun ja hädän kohtaamiseen, haleja - sanoja ei ole♥

  ReplyDelete
 32. Voimahaleja Turun seudulta. Olette ajatuksissani <3

  ReplyDelete
 33. Kiitos kun kaiken sen kamaluuden keskellä jaksat meille lukijoille jakaa omia tuntoja. Voimia ja lämpimiä ajatuksia sinne täältä kaukaa <3!

  ReplyDelete
 34. Voimia teille ja kauniille Kenialle!

  ReplyDelete
 35. Te olitte mielessäni, kun uutisista luin. Voimia.

  ReplyDelete
 36. Ihana lukea että tekin,perheeni lisäksi olette kotona turvassa . On ikävä kun lapsille joutuu opettamaan elämän nurjan puolen ja ihmisen kierouden ja pahuuden olemassa olon... Turvallista viikon alkua ja monenmonta rukousta sinne päin !

  ReplyDelete
 37. Hyvä kuulla, että olette kunnossa ja kaikki on OK!
  Voimahalauksia koko perheelle!

  ReplyDelete
 38. Pala kurkussa luin päivitystäsi. Voimia ja halauksia teille kaikille.
  -Tiina

  ReplyDelete
 39. Ajatella,että tälläisen blogin kautta ihmisestä ja hänen perheestään,joita ei tunne,ei ole koskaan nähnyt tai tietänyt edes olevankaan,tulee lähimmäisiä,joista on huolissaan. Eilen kuultuani surullisen uutisen tulitte ensimmäiseksi mieleeni. Onkohan teillä kaikki hyvin? Kiitos,että jaksoit kirjoittaa. Kuuntelin juuri maanantaiaamu-uutisista tuoreimmat tiedot armeijan piirityksestä ja sen jatkumisesta. Tälläiset hirmuteot,joista saa kuulla viikottain,kuten viime viikollakin Usassa tapahtuneet ampumatapaukset,panevat ajattelemaan,miten pieni ihminen omilla teoillaan voisi vaikuttaa,että maailma olisi huomenna parempi ja turvallisempi. Jos jokainen ihminen maapallolla yrittäisi tehdä omien lähimmäistensä elämästä onnellisen ja turvallisen,niin silloin voitaisiin ehkä onnistua. Voimia teille! Terv. Ritva

  ReplyDelete
 40. Ihan hirveää ja käsittämätöntä tuollainen pahuus. :( Kiitos, kun kerroit, että olette kunnossa ainakin fyysisesti. Voimia!

  ReplyDelete
 41. Hyvä kuulla, että sinä ja perheesi olette kunnossa. Olen käynyt tapahtumien alettua kurkkaamassa useamman kerran päivässä, että oletko kirjoittanut mitään, jotta tietäisin teidän olevan kunnossa. Vaikka en teitä tunne, ajattelin monien muiden tapaan heti ensimmäisenä teidän vointia kaaoksen keskellä. Itse toivon pääseväni joskus Keniaan tapaamaan kummityttöäni ja näyttämään omalle tyttärelleni maailman kauneutta kaukana kotoa. Toivon todella, että teidän toisessa kotimaassa arki palaisi rauhalliseksi mahdollisimman pian ja että teidän tai muiden ei tarvitsisi elää pelon ilmapiirissä. Voimia ja halauksia!

  Afrikka sydämessäni

  ReplyDelete
 42. Kiitos, että jaksoit päivittää blogiasi. Uskomatonta todellakin huomata, että perheenne on blogin kautta tullut hyvin läheiseksi ja huoli teistä kuin muistakin siellä on piinaava. Tekstiäsi lukiessa kyyneleet valuivat pitkin poskiani. Miten me omalta osaltamme pystymme vaikuttamaan siihen, että tulevaisuuden maailma olisi parempi paikka lapsillemme? Lämmin voimahalaus koko perheellenne!

  ReplyDelete
 43. Huh, mitä siellä teillä tapahtuu ja niinkuin moni on jo kirjoittanut, tuntuu hassulta kuinka läheisiltä sinä ja perheesi tunnutte, vaikkei tunnetakaan toisiamme. Onneksi teillä on kaikki fyysisesti hyvin, toivottavasti kaikilla muillakin tuttavillanne! Voimia tähän surulliseen tilanteeseen! T. Kirsi

  ReplyDelete
 44. Kuule Isä Taivaan pyyntö tää,
  auta ettei kukaan yksin jää.
  Katso Isä lasta kärsivää:
  siunaa koko maailmaa...

  Muuta ei voi sanoa. Voimia teille!

  ReplyDelete
 45. Olen seurannut vuoden verran blogiasi ja heti tuli perheesi mieleen tämän kauheuden keskellä , onneksi teillä kaikki hyvin ja voimia jaksamiseen . - Marjo

  ReplyDelete
 46. Ajatuksin luonanne, kaikkea hyvää, onneksi teillä kaikki kunnossa.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts